Bilgi Köşesi

Hikaye Nasıl Yazılır

Kitapların Dünyası Masalı
Kitapların Dünyası Masalı

Hikaye Nasıl Yazılır

Bu yazımızda hikaye nasıl yazılır, hikaye yazarken nelere dikkat edilmelidir, bunları inceleyeceğiz.

İlk öncelikle hikaye yazarken ne üzerine bir hikaye yazacağımızı ve hikayede geçecek karakterleri belirlemeliyiz.

Yani önce konu ve karakterleri belirlemelisiniz. 

Hikaye Konusu Belirleme de Sıkıntı Yaşayanlar

  • İyi düşünün.
  • Yaşadıklarınızı gözden geçirmelisiniz.
  • Önceden okumuş olduğunuz ya da sizi etkileyen olayları hatırlayın.
  • Zihninizde bir anıyı tekrardan canlandırın.
  • En sonunda ayrıntıları ortaya çıkarıp genişletin.

Gözlemleme

  • Yaşantınızı gözünüzün önüne getirin. Size yazma konusu verecek ortamı, olayı ve kişileri düşünün.
  • Bildiğiniz ve tanıdığınız o ortama gidebilirsiniz. En basit örnek olarak evden çıkarak 10 dakika boyunca yürüyüş yapın. Okul servisinde yahut okul taşıtın da gözlemlerinizi yapabilirsiniz.
  • Daha önce asla gitmediğiniz ya da az gitmiş olduğunuz bir yere gidin.
  • Kişi, olay ve durumları gözlemlerken ayrıntılara mutlaka dikkat edin.
  • Hikayenizdeki konuda kahraman olacak kişileri bu gözlemi yaparken bulmaya çalışmalısınız.
  • İlginç ve sıra dışı olan şeylere dikkat ederek, not alın.
  • Gerektiği zamanlarda daima not alın.

Okuyun, Dinleyin ve İzleyin

Kitaplar daima bize farklı bir dünyanın kapısını açmaktadır. Kitap okurken genellikle zihnimizde de olayları canlandırırız sanki bir film gibi onu izleriz.

  • Küçük el radyosu, telefon ya da aracınızda radyo dinleyebilirsiniz. Bu zihninizdeki anıları daha kolay hatırlamanıza yardımcı olur.
  • Komedi, röportaj, bilgilendirici şeyler dinlemelisiniz. Dinleme beceriniz arttığı zaman hayal gücünüzü de etkileyecek.

Hikaye Konusunu Belirleme

Bir hikaye oluşturulurken ilk aşama her zaman tema ve konunun belirlenmesi ile alakalıdır.

Konunun belirlenmemiş olduğu hikayeyi yazamayacağından emin olabilirsiniz. Çünkü o hikaye sonu gelmeyecek bir hikayedir.

Hikaye konusunda zorlanıyorsanız eğer, yukarıdaki adımları takip edebilirsiniz. Bir hikaye yaşanmış veya yaşanabilecek olayları ele almaktadır.

Bundan dolayı gerçekleşecek olan olayları da kendiniz zihninizde kurgulayabilirsiniz.

Karakteri Belirleme

Konu belirleyip daha sonrasında hikayede geçecek olan karakterlerin belirlenmesi gerekir.

Hikayede anlatılacak olaya uygun şekilde kişiliği ve yeterli sayıda karakter olmalıdır. İhtiyaç duyulan karakterden fazlası karışık bir duruma yol açabilir.

Anlatıcı ve Bakış Açılarını Belirleme

Hikayelerde en önemli unsurlardan birisi anlatıcı ve anlatıcının olaya baktığı açıdır. Ele alınan olayın daha etkili bir şekilde olması için en uygun anlatıcı tarzı seçilmelidir. Bunun yanında anlatıcının yazardan bağımsız olması da unutulmaması gereken bir husustur.

Olay Örgülerini Oluşturma

Seçilmiş olan konuya ve karaktere uygun olacak şekilde olayların zincirleme şekilde oluşturulması gerekir. Oluşturabilecek olay örgülerinin ana olaya gidip, onu destekleyebilecek nitelikte olmasına dikkat edilmelidir.

Mekan ve Zamanı Belirleme

Hikayelerin en önemli unsurlarından birisi ise yer ve zamandır. Anlatılan olayların her biri uygun mekanlarda gerçekleşmesi gerekir.

Zaman kavramı her zaman olması gerekmese de olayın geçmiş olduğu zaman ya da olayın gerçekleşmesi sürecindeki zamanın okuyucuya aktarılması gerekir.

Zamanların her biri kronolojik sırada olabileceği gibi anlatılmak istenilen olaydaki canlılığı arttırmak isterseniz, geçmişten de izleri öne sürebilirsiniz.

Anlatım Biçim ve Tekniklerinden Faydalanma

Bir hikayede başarıyı getirebilecek en önemli noktalardan birisi anlatım biçimlerinin ve tekniklerinin doğru olacak şekilde kullanımıdır. Özellikle de hikayede kullanılması gerekli olan öyküleme ve betimleme ustalık ile kullanılmalıdır.

Hikayelerdeki olayların her biri öyküleyici anlatımla okuyucuya verilmelidir. Ayrıca da anlatılacak olan olayların etkileyicilik gücünün de artması için tasvirler yapabilirsiniz.

Dil Bilgisi Kurallarına Uymak

Bir hikayeyi kaliteli gösteren diğer büyük unsursa dil bilgisi kurallarına uygun bir şekilde yazılmasıdır.

Bir hikaye içerisinde yapılacak olası yazım yanlışı ise okuyucunun dikkatinden kaçmayıp, tüm metinle alakalı olan fikrini olumsuz bir yönde etkileyebilir.

Yazım kuralından uzak bir metin yazarsanız eğer okuyucu tarafından bu hikaye asla sevilmeyecektir. Bundan dolayı taslak halinde olan hikayenize birkaç kez göz atmanız, düzeltilmesi gerekilen yerleri düzeltmeniz önemlidir.

Süsten uzak olun. Sade bir dil ile anlatmanız gerekeni anlatın. Okunabilir olma olasılığı daha çok artacaktır. Anlatım süslü olursa, karmaşıklığı da okuyan kişiyi sıkar.

Hikaye yazabilmek demek büyük bir hayal gücünün olması gerekir. Ayrıca hayal gücünü de daha fazla geliştirecektir. Özellikle de çocukların geniş olan o hayal dünyası hikaye yazma isteği ile birleştirildiği zaman ortaya tamamen farklı hikayeler çıkabilmektedir.

Yukarıda bulunan tüm süreç zorlayıcı bir zamana sizi sürükler. Başarıya ulaşan her yazarın bu yollardan geçtiğini unutmadan hareket edin.

En Güzel Hikayeler6 Yaş HikayeleriBebek Masalları

YILDIZ VERMEYİ UNUTMAYIN 🙂
7 Oy

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu