Hezarfen Ahmet Çelebi Hikayesi

Hezarfen Ahmet Celebi Hakkinda Bilgi

Abone Ol google news
Hezarfen Ahmet Celebi Hakkinda Bilgi

Hezarfen Ahmet Çelebi Hayatından Kesitler

17. yüz yılda yaşamıştı. Evliya Çelebi seyahatnamesin de adı geçen, Ahmet Çelebi, her konuda geniş bilgisi bulunan, evinde deneyler yapan bir insandı.

Halk arasında bin fen li anlamına gelen Hazerfen lakabı ile anılırdı. Bu adamı önemli kılan ise, Osmanlının ilk uçan adamı olmasıydı.

Hazarfen Ahmet Çelebi hayatını uçmaya adamış, bunun için çalışmalar yapan bir kişiydi. Kendi çalışmalarının yanı sıra, geçmişteki uçma denemelerini de araştırmıştır.

Bu konuda, genellik ile 2 insanı örnek aldığı söylenmektedir. İlk olarak, uçma denemeleri sırasında hayatını kaybeden, İsmail Cevheri’nin çalışmalarını incelemiş ve neden başarısız olduğunu araştırmıştır.

Daha sonra ise, uçmaya hevesli olan ve bunu araştırmış olan, Leonardo Davinci’yi araştırmıştır. Çelebinin en çok dikkatini çeken ise, geçmişte kuşların ve uçan hayvanların kanatlarının taklit edilmesiydi.

Ama unuttukları bir şey vardı. Rüzgarın gücü! O uçmanın formülünü kanat çırpmak değil, günümüzde ki planörler gibi, rüzgarın gücünü kullanmak olduğunu düşünüyordu.

Tüm bu düşünceler ile Kartal Kanatlarını oluşturdu. Bu kanatlar ile ok meydanında çalışmalar yaptı. Böylelikle bu uçma arzusu, 4. Murat’a kadar ulaştı.

Yapılan çalışmaların nihayetin de, o muhteşem gün geldi. Rüzgarın uygun olduğu günlerin birinde, Ahmet Çelebi Galata’nın en uç noktasına çıktı.

Kendini aşağı doğru bıraktı! Canı pahasına uçma deneyini gerçekleştirdi. İnsanların şaşkın bakışları arasında süzülerek uçtu. Padişah bile bu uçuşu izlemek için yer edinmişti. Padişah, başarılı uçuşun ardından yanına çağırmış ve ona bir kese altın vermişti.

Daha sonra böyle bir insan kafasına koyduğu işi yapar ve burada yaşaması caiz değildir diyerek Cezayir’e sürgün etmiştir. Sürgünden sonra bir daha da haber alınamamıştır.

Binbir Gece MasallarıAndersan MasallarıAnadolu Masalları


Benzer İçerikler

Terzi ve İhtiyar Hikayesi
Terzi ve İhtiyar Hikayesi
Dayırnen Zore (Vezir)
Dayırnen Zore (Vezir) Hikayesi
Küçük Kara Balık Hikâyesi
Küçük Kara Balık Hikâyesi
Vak Vak Vaki Hikâyesi
Vak Vak Vaki Hikâyesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Masal Oku | © 2023, Tüm hakları saklıdır.