Kitap Okuma Alışkanlığı Ülkemizde maalesef kitap okuma alışkanlığı nüfus geneli düşünüldüğünde oldukça azdır.
Oysa kitap okumak bir insana çevresini tanıma, bilmediği yaşantılar ve olaylar hakkında bilgi sahibi olmasını sağlama ve en önemlisi farklı bir yaşam biçiminin var olduğunu, sanılanın aksine herkesin birbirine benzemediğini anlamasını sağlar.
Kitap okuma alışkanlığı kazanmak gerek eğitim öğretim hayatında gerekse pratik yaşamda insana artı değer katar.
Bu beceriyi edinmek için erken yaşlarda bireylere kitap sevgisi aşılanmalıdır.
Peki, kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?
Kitap okuma alışkanlığı elde etmek için öncelikle okumayı alışkanlık haline getirmeniz gerekir.
Bunun için öncelikle okuyacak materyal bulmanız şarttır.
İster dergi, ister gazete ister kitap her ne olursa olsun her zaman yanınızda okuyacak bir şeyler taşımak okumayı alışkanlık haline getirmenizi sağlar.
Bu arada okumaya başlamak için kalın kitaplar yerine daha ince ve basit anlatımların olduğu kitapları seçmek başlangıç aşamasında işinizi kolaylaştırır.
Ayrıca kitap okuma alışkanlığı edinme aşamasında bir kitaptan sıkıldığınız takdirde okumayı bırakmak ve başka bir esere yönelmek hem canınızın sıkılmasının önüne geçer hem de boş zamanlarınızı daha iyi değerlendirmenize vesile olur.
Şayet bir şeyler okuma alışkanlığı ettiyseniz bundan sonra sıra ilgi alanlarınızı belirlemek ve hangi konular hakkında bilgi sahibi olmak istediğinize karar vermeye gelir.
Dünya üzerinde bilgi sahibi olmak isteyeceğiniz tonlarca farklı konu vardır.
Ömrünüz her konuda bilgi sahibi olmaya elvermeyeceği için zamanınızı verimli kullanarak belli konuları elemeniz ve bazılarını uzmanlık alanı olarak belirlemeniz gereklidir.
Bunun için yapmanız gereken en çok ilgilendiğiniz üç konu başlığı belirleyip kitap okurken mümkün mertebe bu konuları işleyen eserleri tercih etmek olmalıdır.
Günümüzde insanlar nerede yemek yediklerinden en mahrem sırlarına kadar hemen her şeyi sosyal medya aracılığıyla paylaşmayı alışkanlık haline getirmiş durumda.
Siz de kitap okuma alışkanlığı edinmek ve bu konu hakkında çevrenizden destek almak istiyorsanız okuduğunuz kitapları sosyal medya aracılığıyla yakın çevrenizle paylaşabilirsiniz.
Böylece kitap okumaya olan motivasyonunuz yükselecektir.
Ayrıca yakın çevrenizde kitap okuma alışkanlığı elde etmiş kimseler size okuduğunuz kitaplar dışında farklı öneriler sunabilir ve böylelikle sizin için farklı dünyaların kapıları aralanmış olur.
Kitap okuma alışkanlığı edindiniz ama hala ne okuyacağınızı bilmiyorsanız bu konuda güvendiğiniz bir arkadaş ya da yakınınızdan yardım almak oldukça sık başvurulan bir yöntem olur.
Bu sayede beğenilerine güvendiğiniz ve kendi zevklerinize yakın olduğunu düşündüğünüz kimselerin önerilerini dikkate alarak kendi okuma deneyiminizi oluşturabilirsiniz.
Okuma alışkanlığı edinirken hangi kitabı okumaya karar vermeden önce o eser hakkında internet ve sosyal medya sitelerinde yer alan eleştirilere göz atmak her zaman akıllıca çözümler sunar.
Bu sayede hoşunuza giden ve takip ettiğiniz bir yazarın son çıkan kitabını her ne kadar okumak isteseniz de kitap hakkında ilk elden bilgi sahibi olarak bu kararınızdan vazgeçebilirsiniz.
Fakat belli bir kitap hakkında eleştiri okurken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta değer verdiğiniz eleştirmenlerin görüşlerini değerlendirmektir.
Yoksa bu konuda yetkin olmayan insanların kaleme aldığı eleştiri yazılarına itibar etmek sonradan pişman olmanıza sebebiyet verir.
Kitap okuma alışkanlığı edinmek için oldukça çabaladınız lakin roman, inceleme yazıları, tarih kitapları ve bunun gibi farklı türlerdeki eserlerin hiçbiri ilginizi çekmiyorsa en azından günlük gazeteleri takip ederek ülke gündemi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bu sayede günlük olaylar karşısında bilgi sahibi