Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak ve Etkileri

avatar
Melih ÖZKAŞ
Klasik Masallar
14 Ekim 2018

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak ve Etkileri Konunun daha iyi anlaşılması için ilk olarak ufak bir örnek ile başlamak istiyorum: Kitap kurdu olan babası sayesinde kitaplara aşina olmuştu.

Çocukluğu kitapların o büyülü atmosferinde geçmişti.

Mutlu gün­lerinde babası ona mutlaka bir kitap hediye ederdi.

Çocukluğun­dan beri babasının bu tutumu ona kitapları sevdirmiş, kendisi de arkadaşlarına göre önemli derecede fazla miktarda kitap okuma­ya başlamıştı.

O da arkadaşlarının doğum günlerinde kitap hedi­ye ediyor, kitapların sihirli dünyasına herkesi davet ediyordu.

Okuma alışkanlığı insan hayatında kazanılabilecek en olumlu özelliklerden bir tanesidir.

Bu özelliğe sahip kişiler hemen her yönden çok olumlu değişiklikleri hayatları boyunca gösterecek­lerdir.

Okuma alışkanlığının yerleştirilmesi halinde ergen birey bu dönemde de oldukça verimli özellikler kazanmaya devam ede­cektir.

Okuma alışkanlığının kazanılmasında anne babanın rolü büyüktür.

Çocuklar anne babayı hayatın erken dönemlerinden iti­baren okur şekilde görürse okuma ve yazmaya daha eğilimli ola­caklardır.

Özellikle olumlu etkiler bırakabilecek kitapların okunmasın­da anne baba teşvik edici ve model olmalıdır.

Ergenlik dönemin­de harcanan zamanların verimli hale gelmesi ve farklılaşan bire­yin ufkunun genişlemesi ideal okuma alışkanlığı ile sağlanabilir.

Her şeyden önce anne baba model olmalı ve ergen birey çocuklu­ğundan itibaren bu modeli görmelidir.

Evde bulundurulacak gü­zel kitaplar ve kaynaklar ile okuma alışkanlığı yerleştirilebilir.

Anne babanın bir arada kitap okuma saatleri düzenlemesi, özel günlerde güzel kitaplar hediye edilmesi, okunan kitapların aile içinde paylaşılması ve örnekler verilmesi okuma alışkanlığına kat­kıda bulunacaktır.

Çocuklarda Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak İçin Öneriler Günümüzde çocukların ilgi odaklarını dağıtabilecek birçok unsur bulunuyor.

Tablet, bilgisayar, akıllı cep telefonları, sosyal medya, Youtube gibi etmenler nedeniyle kitap okuma süreleri iyice düştü.

Artık çocuklar okumaktan çok izlemeyi tercih ediyor.

Bunun için öncelikle aile içerisinde yasaklama olmasa da bu tarz zararlı etmenlere sınır getirilmelidir.

Çocuk, sorumluluklarının farkında olmalıdır.

Her gün kitap okumak alışkanlık haline getirilirse okuduğunu anlayan ve yorumlayabilen bir insan yetiştirmiş oluruz.

Tüm sınavlarda artık gençlerden kuralları bilmek değil, okuduğunu yorumlama tarzında sorular geliyor.

Küçükken edinilen bu beceri ileride çocukları daha iyi konumlara getirecektir.

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Paylaş: