Taş Çorbası Hikayesi
Taş çorbası masalı, Günün birinde çok ama çok zengin, obur mu obur bir adam varmış. Bu obur adam, zenginliği ve varlığı ile gösteriş yapmaya bayılır, çevresinde yaşayan fakir insanlar ile sürekli dalga geçermiş. Bu obur adamın da en büyük zevki günün her saatinde, fırsat bulduğu her an büyük bir iştah ile yemek yemek imiş.
Hatta bu obur adam güzel yemekler ile donattığı masasını kapısının önüne çıkartarak fakir insanların asla ulaşamayacağı zenginlikte, lezzetli yemekler yer, onlara nispet yaparmış. Bir gün obur adam, yine kapısının önünde lezzetli yemekler yerken sokakta çocukların oynadığını görür ve içlerinden onu izleyen çocuğa nispet yaparak, yemek yemeye devam eder.
Kendisini dikkatle izleyen çocuğu yanına çağırır ve çocuğa ‘’Bunlar çok lezzetli ve etli çorbayı denemek ister misin?’’ diye sorar. Bunu duyan çocuk sevinçle atılır: ‘’Tabii ki de isterim.’’ der ve tabağa doğru hamle yapar. Hamlesini gören obur adam bir anda tabağı geri çeker ve yüksek sesle kahkaha atmaya başlar ‘’Hahahaha! Böyle lezzetli bir çorbayı seninle paylaşacağımı mı zannettin?’’ der.
Çocuk üzülür ve ağlayarak oradan uzaklaşır. Bu olaylar yaşanırken çocuğu izleyen iyilik perisi çocuğun üzüldüğünü fark eder ve çocuğa yardım etmek ister. İyilik perisi çocuğun ağlamasını durdurduktan sonra obur adama bir ders verilmesinin gerektiğini düşünür ve hemen işe koyulur. İyilik perisi, tek bir sihirli dokunuşla obur adamın bütün zenginliğini değersizleştirir.
Obur adamın etli çorbası taş çorbasına, içtiği su çamurlu suya dönüşür, yediği lezzetli ekmek ise böceklenir. Bunun ardından iyilik perisi çocuğa, çok istediği bol etli çorbayı verir, çocuk çok mutlu olur.
O esnada önündeki etli çorbanın taş çorbasına dönüşmenin şaşkınlığını yaşayan obur adam, kendisininkinden çok daha etli çorbayı içen çocuğa bakar. Kendisini izlediğini fark eden çocuk, obur adamın haline üzülüp yanına gider ve çorbasını paylaşmak ister.
Çocuğa yaptığı kötülüğün farkına varan obur adam, yaptığından utanır ve özür diler. Bunu gören iyilik perisi, obur adamdan aldığı zenginliğini geri verir ve taş çorbası tekrar et çorbası olur. Bundan sonra obur adam sahip olduğu ne varsa insanlarla paylaşmayı öğrenmiş.
Taş Çorbası Masalının Konusu Nedir?
Masal oku, Taş Çorbası masalının konusu, herkesi aşağılayan, zenginliği ile böbürlenen ve nispet yapmaya bayılan obur adamın, yaptığı nispetten sonra iyilik perisi tarafından cezalandırması ile akıllanıp doğru yolu bulmasıdır.
Taş Çorbası Masalının Ana Fikri Nedir?
Taş Çorbası masalının ana fikri, ne oldum değil ne olacağım demeli, kimseye nispet yapmamalı, kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyarak paylaşımcı bireyler olmamızdır.
Taş Çorbası Masalından Çıkartılacak Dersler Nelerdir?
Taş Çorbası Masalı, kimseyi küçümsememiz gerektiğini ve bir gün onun yerinde bizim olabileceğimizi düşünerek empati kurmamız gerektiği dersi çıkartılır.
Tilki ile Fare – Taha ve Masal Kuşu – Yağmur Damlaları Masalı
güzel güzel 🤨📸