Aslanla Çakal Hikayesi
Aslanla çakal masalı, Bir varmış, bir yokmuş. Büyük bir ormanda yaşayan ve çok iyi birer dost olan bir aslanla çakal varmış. Aslan ve çakal her yere birlikte gider, birlikte gezer, birlikte eğlenirlermiş. Bir gün yine ormanın derinliklerinde gezerken ikisinin de karnı çok acıkmış. Tilkinin karnını tuttuğunu gören ve acıktığını anlayan aslan;
-Acıktın değil mi? Ben de çok acıktım tilki kardeş. Bak şurada bir at sürüsü var. Genç bir atı gözüme kestirip gidip onu hemen avlayayım da karnımızı bir güzel doyuralım.
Demiş. Bunu duyan çakal çok sevinmiş. Ormanların kralı aslandan daha iyi bir avcı yokmuş. Ancak aslan, avını yakalaması için kızması gerektiğini, bu yüzden de çakalın kendisini kızdırmasını söylemiş. Çakal ben yapamam edemem dese de karnını doyurmak için en sonunda tamam demiş ve “Saçların çok dağınık biraz tara da bir şeye benze” Demiş. Bunu duyan aslan çok sinirlenmiş ve ardından;
-Gözlerim kanlandı mı?
Diye çakala sormuş. Çakal da aslanın kıpkırmızı gözlerini görüp “Kanlandı, kanlandı.” Demiş. Bunu duyan aslan bir hışımla at sürüsüne doğru koşup gözüne kestirdiği atı tek bir pençe darbesiyle yere indirmiş ve o gün karınlarını bir güzel doyurmuşlar.
Aslanın tek bir hamlede avını yakaladığını gören çakal çok etkilenmiş ve onun gibi olmak isteyip ona özenerek kendisinin de aslan gibi bir avı yakalayabileceğini düşünmüş. Yine bir gün aslan ve çakalın karnı çok acıkmış. Tam aslan ben yakalar gelirim hemen diyecekken çakal sözünü kesmiş ve “Geçen sefer sen yakaladın. Bu sefer senden öğrendiğim gibi ben bir at avlayacağım.” Demiş.
Aslan bunun mümkün olmadığını, çakalın onun kadar güçlü ve hızlı olmadığını bilse de hevesini kırmamak için çakala hiçbir şey söylememiş ve “Hadi bakalım.” Diyerek bu isteğini kabul etmiş. Çakal, bunu duyar duymaz tıpkı aslan gibi;
-Benim de sinirlenmem, kızmam lazım aslan kardeş hadi beni sinirlendir.
Demiş. Bunu duyan aslan önce gülmüş ve daha sonra “Sen at avlayamazsın.” Demiş. Bunu duyan çakal çok sinirlenmiş ve hemen gözlerinin kızarıp kızarmadığını sormuş. Ama çakalın gözleri kızarmamış. Aslan kızarmadığını söyleyince de “Boşver kızarmasına gerek yok. İzle şimdi nasıl avlıyorum.” Diyerek at sürüsüne doğru koşmaya başlamış.
Koşmuş, koşmuş. Tam gözüne kestirdiği ata doğru atılacakken onu fark eden at, arka ayaklarıyla ona bir güzel tekme atmış. Öyle sert vurmuş ki çakal havalara uçup yere düşmüş. Hal böyle olunca kafası şişmiş, gözüne yediği tekmeyle mosmor olmuş ve canı çok yanmış. Aslan, çakal dostuna ders vermek için gülerek yanına gitmiş ve şöyle söylemiş;
-İşte şimdi gözlerin kanlandı çakal kardeş.
Aslanla Çakal Masalının Konusu Nedir?
Masal oku, Aslanla çakal masalının konusu, aslan gibi olmaya özenen ve bunun için onu taklit eden çakalın, onun gibi olmadığını komik bir şekilde anlamasıdır.
Aslanla Çakal Masalının Ana Fikri Nedir?
Aslanla Çakal masalı ana fikri, kendimize uygun olmayan ve yapamayacak olduğumuz şeylere özenmek yerine kendimize uygun şekilde hareket etmektedir.
Aslanla Çakal Masalından Çıkartılabilecek Dersler Nelerdir?
Başkalarına özenmek ve onlar gibi olmak yerine kendimiz olmayı ve kendimize uyan şeyler yapmamız gerektiği dersini çıkartabiliriz.