Leylek Masalı

Leyleğin Doğadaki Hayatı
Evvel zaman içinde kalbur saman içinde. Ben deyim şu ağaçtan, siz deyin şu yamaçtan, uçtu uçtu bir kuş uçtu; kuş uçmadı, gümüş uçtu. Gümüş uçmadı, tavşan uçtu.
Uçar mı, uçmaz mı demeye kalmadı; bu köşe yaz köşesi, ÅŸu köşe kış köşesi, ÅŸu köşe güz köşesi, diye iki tekerleyip üç yuvarlarken, aÅŸağıdan sökün etmez mi MaraÅŸ paÅŸası!…
Hemen bir fare deliği bulup, attım kendimi dışarı; gelgelelim şu mahallenin yumurcakları haşarı mı haşarı; gözlerim fırladı dışarı!
Vay başıma, hay başıma; bu yol bitecek gibi tükenecek gibi deÄŸil, ya bir devlet kuÅŸu konsa başıma, ya da alsa beni kanadına kaşına, demeye kalmadı bir de gördüm ki, ne göreyim? Adıyla sanıyla, yeÅŸiliyle alıyla, Zümrüdüanka dedikleri deÄŸil mi? Kafdağı’nın üstünden süzüm süzüm süzülüp geliyor. Bakın hele! Yüzü insan, gözü ahu. Ne maval, ne martaval. Anlatıyor ÅŸimdi iÅŸitilmedik bir masal!
İlkbahar ve yaz geçmiş. Sonbahar mevsimi gelmiş. Ağaçlar yapraklarını dökmüş. Leylekler arasında bir telaş başlamış. Hava soğukmuş. Sıcak ülkelere gitme vakti gelmiş. Hazırlıklar tamamlanmış ve yolculuk başlamış.
Bu yolculuğa katılamayan bir leylek varmış. Çünkü kanadı kırıkmış.
– Ben ÅŸimdi ne yapacağım? Bütün bir kışı burada tek başıma nasıl geçireceÄŸim, diye aÄŸlıyormuÅŸ. O sırada çam aÄŸacı leyleÄŸin aÄŸlamasın iÅŸitmiÅŸ.
– Sevgili leylek neyin var? Neden aÄŸlıyorsun, diye sormuÅŸ.
– Tüm arkadaÅŸlarım göç ediyor. Benim kanadım kırık. Onlarla yolculuk edemem ki! Üstelik biz leylekler sıcak ülkeleri severiz, demiÅŸ.
Çam ağacı:
– Sen hiç üzülme. Benim yapraklarım incedir ama kış boyu hiç dökülmez. Yapraklarımın arasında dilediÄŸin kadar kalabilirsin, demiÅŸ.
Leylek buna çok sevinmiş. Hemen sık yaprakların arasında kendine bir ev yapmış.
Ardıç ağacı da leyleğe dallarındaki meyvelerden dilediği kadar yiyebileceğini söylemiş.
Bütün kış boyu, leylek, çam ve ardıç ağacı arkadaşlık etmişler. Birbirlerine masallar anlatmışlar. Güzel vakit geçirmişler. Leyleğin kanadı da günden güne iyileşmiş. Sağlığına kavuşmuş. Hep birlikte mutlu olmuşlar.
Bu masalda neler öğrendik, hatırlayalım;
1- Leylek göç yolculuğuna neden katılamamış?
a) Kimse onu davet etmediği için.
b) Kanadı kırık olduğu için.
c) Gitmek istemediği için.
2- Kış boyu leyleği hangi ağaç korumuş?
a) Kavak ağacı
b) Söğüt ağacı
c) Çam ağacı
3- Leylekler neden göç ederler?
a) Sıcak ülkeleri sevdikleri için
b) Uzak ülkelerdeki arkadaşlarını özledikleri için
c) Kışın nasıl ısınacaklarını bilmedikleri için
Resimli Hikaye – DeÄŸiÅŸik Masallar – Nasrettin Hoca Fıkraları
merhaba bu masal kaç yaş aralığına uygun
Masallar iyice kısalmaya başladı yakında iki cümle yazıp bitireceksiniz galiba
Neresi Kısa? Masalın sonunda Devamını Oku seçeneğini görmüyor musun? Sanırım diğer bölümleri göremiyorsun.